Hoe onzekerheid en ondernemen hand in hand gaan

Hoe onzekerheid en ondernemen hand in hand gaan

Ik zie veel zelfstandigen in mijn praktijk en schrik dan ook niet van krantenkoppen als “Belgische zelfstandigen werken gemiddeld 53 uur per week en laten hiermee alle andere zelfstandigen in Europa achter zich”.

Ik denk dat het een valkuil is voor velen. En waar het vele werken voor sommigen vertrekt uit intrinsieke motivatie en uit passie, vertrekt het voor anderen uit angst. Het kan ook zijn dat je begint vanuit zuivere passie, “ik wil iets veranderen in de wereld” en er pas later achter komt dat onzekerheid en angst onderdeel zijn van de deal…

Hoe je het ook draait of keert, zelfstandige zijn gaat vaak samen met een vorm van onzekerheid en dit zorgt vaker voor… Je raadt het… ANGST.

Je kan er nu eenmaal niet zorgeloos vanop aan dat elke maand dezelfde inkomsten op je rekening binnensijpelen (denk maar aan de huidige COVID-tijd) en je staat zelf in voor de toestroom (en het behoud) van je cliënteel. In sommige gevallen zelfs voor de job van je medewerkers. Vele zelfstandigen worden dan ook geplaagd door gedachten als “wat als het misloopt met mijn zaak”, “wat als ik die klant of mijn medewerkers niet tevreden kan houden” of “wat als er een slechte review over me verschijnt online”. En zelf word ik ook niet helemaal gespaard van zulke gedachten…

WAT ALS??

Enerzijds waren dit soort gedachten evolutionair gezien handig (better safe than sorry), maar vaak zie je ook dat deze gedachten hun oorsprong hebben in de leergeschiedenis van mijn cliënten. Een groot deel van hen leerde immers al vroeg dat ze vooral goed moesten presteren om bestaansrecht te vergaren en dat fouten niet getolereerd werden. Hun gedachten vandaag liggen in het verlengde hiervan…

Ze doen ze nog steeds alles om weg te blijven van “niet goed genoeg”, hard werken inclusief.

Ik denk dat je als zelfstandige makkelijk terecht kan komen in een spiraal waarin je van alles gaat doen om je angst, je onzekerheid weg te werken. Uren kloppen, geen nee zeggen tegen klanten of medewerkers, micromanagen en wegblijven van delegeren zijn strategieën die ik wel vaker zie.

Zelfstandige te druk met werk, work life onder controle met psycholoog loopbaancoach anthentiek

Het kan zinvol zijn om een keer stil te staan bij de dingen die jij gaat doen als je hoofd je onheilspellende gedachten toegooit? Kan je achterhalen wat deze strategieën (bv. overuren draaien) je brengen (vaak een verzachten van je ongemak of angst op korte termijn) en wat ze je kosten?

Ik denk niet dat we als zelfstandige (of als mens) moeten streven naar nooit meer bang. Ik gun je wel dat je je angst beter kan dragen en voor jezelf kan zorgen op momenten dat deze de kop opsteekt. Zonder dat je hoeft te vervallen in allerhande niet werkende copingstrategieën (zoals vele uren werken), die je vooral kwaliteit van leven kosten… En net daar willen we je graag bij helpen

En ik hoop ook dat je de ruimte vindt om te profiteren van de voordelen die het zelfstandige bestaan je kunnen opleveren. Je draagt onzekerheid, maar krijgt ook vrijheid in de plaats. Vrijheid die ervoor kan zorgen dat je veel tijd mag besteden aan dat waar je energie van krijgt. Zoals bij mij therapie geven, schrijven, het doen van loopbaancoaching en trainingen geven. Ik heb het voorrecht mijn eigen jobinhoud te mogen samenstellen, het voorrecht later te beginnen (want ik ben geen ochtendmens) om dan wat langer door te werken.

Dus benut ook vooral die vrijheid, houd stevig vast aan de reden waarom je er ooit mee begon en als je toch vast zou lopen in het zelfstandige bestaan, durf dan ook vooral ook uit te reiken. Geloof me je hoeft het niet alleen te doen.

Herken jij je in deze blog? Wil je graag meer échte vrijheid ervaren en zelf terug achter het stuur kruipen? Contacteer ons dan. We helpen je graag verder.