Als grafkunstenaar krijg ik regelmatig bijzondere aanvragen voor grafmonumenten. Zo werd ik onlangs nog gevraagd om een monument met oorbellen te ontwerpen.

Wie kent het niet: Swarovski kristal? De een vindt het prachtig en voor een ander is het maar kitsch. Swarovski glas is herkenbaar aan zijn extreme helderheid. Daniel Swarovski, de zoon van een traditionele Boheemse glassnijder, ontwikkelde in 1892 een nieuwe glassnijmachine. Hiermee kon hij preciezer dan ooit glas snijden dat resulteerde in een bijzondere schittering.  Helaas is veel Swarovski kristal gewoon niet mooi en neigt het naar dure kitsch.

Daniel Swarovski de zoon was van een traditionele Boheemse glassnijder vond in 1892 een  snijmachine uit die een revolutie veroorzaakte. Vanaf dat moment kon hij preciezer dan ooit tevoren glas snijden. Een extreem heldere schittering werd op deze manier in het glas bereikt. En tot op de dag van vandaag is Swarovski glas aan deze helderheid herkenbaar.

Om een nog luxere schittering en uitstraling te stopte Daniel Swarovski veel tijd en energie om een exclusieve glanscoating te ontwikkelen. Samen met Dior (het bekende modehuis) creëerde hij de coating ‘Noorderlicht’  ook wel “Aurura Borealis” genoemd.

 

Swarovski in grafmonumenten?

Aanvankelijk had ik dan ook zo mijn twijfels (of zoals je wilt vooroordelen) bij haar suggestie om Swarovski kristal aan het grafmonument toe te voegen. Maar toen ik me er in ging verdiepen en voorbeelden zag van echt mooie kristallen veranderde mijn aarzeling in enthousiasme. Het zou inderdaad een geweldige toevoeging kunnen zijn.

Vervolgens kwam ik de website regenboogboom.nl  tegen en las dat deze ideële organisatie kristallen verkoopt. Voor ieder kristal dat via de website verkocht wordt doneren zij een gratis kristal aan een ziek kind. Ze bezoeken de zieke kinderen in ziekenhuizen en instellingen zelf. De meeste kinderen zijn dol op de regenboogjes in het glas.

Steeds persoonlijker

We zien uitvaarten en grafmonumenten steeds meer persoonlijk en uniek worden. Vrijwel alle  uitvaarten zijn inmiddels samengesteld met en door vrienden en familie. Ook willen nabestaanden inspraak bij het maken van het grafmonument of grafsteen.

 

De individualisering van de samenleving waarin ieder mens als uniek beschouwd wordt komt hierin terug.

Grafmonumenten leveranciers produceren exclusievere producten waarin men op verzoek  Swarovski kristallen verwerkt. Af en toe leidt dit tot kitsch, maar niet zelden ontstaan letterlijke juweeltjes.

Een voorbeeld

De moeder van Xtina wilde graag een monument op het graf van haar dochtertje. Het meisje was tijdens haar leven gefascineerd door oorbellen en sieraden. Met haar grote bos krulletjes en vriendelijke gezichtje stond eigenlijk iedere oorbel haar geweldig. Ze was er verzot op en bezat een grote collectie.

Daarom vroeg de moeder of er een grafmonument met oorbellen ontworpen kon worden.

Met de grafkunstenaar hing ze de kristallen aan gekrulde staaldraden die verwijzen naar de bos krulletjes van het meisje. Het boompje ontspruit uit een hart dat gevuld is met witte steentjes. Aan de binnenzijde van het hart graveerden we, onzichtbaar voor bezoeker, een speciale tekst op verzoek van de moeder. “Als ik maar weet dat mijn boodschap voor haar erin staat. Dat is voor mij voldoende. Anderen hoeven dat niet te lezen”

Eindresultaat

Als je voor het grafmonument met Swarovski kristallen staat krijg je echt het gevoel dat dit een gedenkteken is voor een meisje. De kristallen aan de gekrulde draden geven de associatie met oorbellen. Aan de wens om oorbellen in het monument te verwerken is hiermee op originele wijze voldaan.

Oorbellen voor het graf van een meisje ? Ja natuurlijk, maar dan wel van Swarovski kristal!