Zechstein magnesium Groningen, niet nog meer ellende in Groningen

Risico op aardschokken door Zechstein magnesium zoutwinning kan toenemen.

Uit een rapport van DHV Milieu en infrastructuur BV d.d. januari 1999 werd al vastgesteld! De extra Zechstein zoutwinning die ten behoeve van de magnesium-gerelateerde activiteiten zal moeten worden gerealiseerd, veroorzaakt grotere vervorming van de (diepe) ondergrond, waardoor ook het risico op aardschokken of -bevingen mogelijk kan toenemen.

Dit rapport is in januari 1999 gepubliceerd, bijna 20 jaar geleden, en daarna is er niets gedaan om mogelijke aarschokken door Zechstein magnesium zoutwinning te voorkomen.

Nedmag (Zechstein magnesium fabriek) houdt zich angstvallig stil.

Het is nu 2018 en Groningen is nog lang niet van de ellende af die de aarbevingen veroorzaken. En dat komt niet alleen door de NAM en de laksheid van de Nederlandse regering. Nee, er is namelijk een bedrijf wat zich al jaren angstvallig stil heeft gehouden omdat ze mede een oorzaak kunnen zijn van de aarbevingen in Groningen. Ja, een oorzaak kunnen zijn, omdat na veel onderzoeken door dezelfde bedrijven die dit voor de NAM deden, is gebleken dat er geen aardbevingen door de boringen naar Zechstein magnesium zout kunnen ontstaan.  Grappig waar hebben we dat meer gehoord? Dit bedrijf, Nedmag, ooit eens onderdeel van Shell (De NAM, de Nederlandse aardolie Maatschappij is ook voor de helft eigendom van Shell) beweerd dus dat er bij de boringen geen aarbevingen kunnen ontstaan. Het zou een goede zaak zijn als minister Wiebus eens heel goed gaat kijken naar wat deze Zechstein magnesium zout winning ecologisch en millieutechnisch in het getergde Groningen veroorzaakt.

Schades aan huizen ook door grondwateronttrekking en Zechstein magnesium winning.

februari 2018 | Uit, Dagblad van het Noorden

Februari 2018. Door hoge of lage grondwaterstanden (rondom het Zechstein mijnbouwgebied is het grondwater aanzienlijk gezakt) kan er schade aan gebouwen veroorzaakt worden. Deskundigen wijzen erop dat de duizenden schades aan huizen in het gasgebied vermoedelijk niet alleen worden veroorzaakt door aardbevingen, maar ook door grondwateronttrekking door de zoutwinning. Lees het artikel in het dagblad van het Noorden

“Wij zijn tegen gestapelde Zechstein mijnbouw en Fake News”.

Dat zuiver magnesium alleen in de buurt van Veendam kan worden gewonnen, zoals Nedmag ons wil doen geloven, kan onderhand wel tot het rijk der fabelen verwezen worden. Er zijn voldoende alternatieven die in Nederland verkrijgbaar zijn waarbij het magnesium gewonnen wordt zonder bodemdaling, zonder de ondergrond onherstelbaar te beschadigen en zonder schade aan huizen.”

Het wordt tijd dat er naar de bewoners in Groningen geluisterd wordt en dat elke vorm van gaswinning of mijnbouw in dat gebied wordt verboden. Het is schandalig dat commerciele bedrijven zoveel ellende zouden kunnen veroorzaken in een van de mooiste provincies van Nederland.

Meer over de Zechstein magnesium mijnbouw kan je lezen op mijn blog Zechstein Magnesium Groningen

Sheila Dees, Burger initiatief stop de Zechstein zoutwinning in Groningen.